Igår lagade jag moussaka till hela familjen, bokstavligt talat. De hade extrapris på både köttfärs och auberginer så kvällens middag var ganska given.
Moussaka är en av mina favoriträtter! Det är helt gudomligt gott. Har du mot förmodan aldrig provat det så gör det, för du har då verkligen missat något.
Victors moussaka fick självfallet modereras lite, men jag tänkte försöka knåpa ihop ett recept till er.
Detta gäller alltså barnversionen och är taget från mitt egna lilla hjärnkontor, men jag ska försöka få till måtten någorlunda. Receptet räcker till en liten ugnsform och vi fick ut 5 portioner åt Victor.
Here we go!
1 ½ aubergine
300 g köttfärs
½ gul lök
1 liiiiten vitlöksklyfta, alt. en halv
½ förp. passerade tomater
1 msk kanel
2 msk vetemjöl
Lite smör
2-3 dl mjölk
Riven ost
Skiva auberginen i knappt 1 cm tjocka skivor. Stek dem på båda sidor i lite smör, de ska bli mjuka och få lite färg. Lägg de stekta auberginerna åt sidan.
Fräs gul lök och den pressade vitlöken i lite smör i en stekpanna. Häll på de passerade tomaterna och i med köttfärsen. (Jag häller i de passerade tomaterna först så att köttfärsen kan kokas i den, på så sätt blir köttfärsen lite mjukare än om jag skulle steka den direkt tillsammans med löken.)
Låt sjuda i några minuter tills köttfärsen är färdig, tillsätt sedan kanelen och smaka av. Du kan vara ganska generös med kanelen, den ger fin smak åt denna maträtt.
Varva auberginer och köttfärs i en ugnsform. Avsluta med ostsåsen (se nedan) och gratinera i ugnen på 175 g varmluft i ca 30 min.
När moussakan svalnat skär du bara igenom den med en kniv och en gaffel, precis som om du delar mat, så att aubergineskivorna delas i lagom munsbitar. Fördela i burkar och frys in!
Ostsås
Smält smör i en liten kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken och låt koka upp under konstant omrörning tills såsen får en tjock och fin konsistens. Drag av kastrullen från värmen och rör ner den rivna osten. Tänk på att ost är saltat, så var lite försiktig med mängden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar