måndag 14 april 2014

Förskolebesök

Idag var vi och hälsade på hos en utav av de potentiella förskolorna i Tollarp som ligger närmst oss. Bostället hamnade vi på idag, och vi besökte både småbarnsavdelningen och "mellanbarnens" avdelning. De hade stora rymliga ytor med flera rum som de nyttjade på olika vis, såsom vilorum med dansmöjligheter, lekrum, matsal/lekrum, klätterrum och målarverkstad, och dessa utrymmen återfanns på alla avdelningarna. Victors nuvarande förskola har inte de utrymmena, men sedan prioriterar de utelek framför inomhuslek vilket motiverar de mindre utrymmena.
       Barngrupperna verkade väldigt harmoniska och glada, men alla barn var ju inte på plats idag eftersom det dels är påsklov och dels för att 15-timmarsbarnen är lediga på måndagar. Personalen var också trevlig och tillmötesgående, och visade gladeligen runt oss på avdelningarna och i köket, och berättade hur verksamheten fungerade. Ca 5 barn per pedagog hade de, vilket är ganska standard även om man önskat att det hade varit färre barn per pedagog. Rutinerna skiljde sig såklart en del från avdelning till avdelning med hänsyn till barnens ålder, men den avdelning som Victor i så fall skulle hamna på hade liknande rutiner som de Victor har idag vilket jag tycker känns skönt. De hade utevistelse varje dag, vilken vi prioriterar högt! Inte fullt lika mycket för de allra minsta dock.
       Förskolan har en sagoprofil och lägger ner mycket tid på böcker och sagor, som de sedan arbetar vidare med på många olika sätt. Dessutom hade avdelningen för s k "mellanbarn" ett naturrum som de besökte varje vecka som de kallade för sagoskogen, vill jag minnas. Jag tycker det är toppen med naturrum! Dels får barnen följa årstidernas framfart på samma plats, där de kan se hur naturen förändras över tid. Jag upplever också att det skapar en viss trygghet att komma tillbaka till samma plats flera gånger då barnen vet hur/var/när de får leka just på den platsen och på så sätt får lättare för att veta hur långt de får röra sig.

Nackdelarna jag upplevde med denna förskola var framförallt maten. Lättmjölk och lättmargariner var det som serverades till barnen, vilket jag inte alls gillar. Victor får för närvarande fullfeta produkter på sin förskola, och det är här som jag upptäckte de största skillnaderna mellan privat och kommunal förskola. Lättprodukter är tydligen återkommande hos alla Tollarps förskolor fick jag veta, eftersom det är bestämt genom kommunen och deras upphandlingar medan Vildriket serverar barnen fullfeta produkter eftersom de sköter sina inköp själva. Sedan fick jag inte något svar på om de prioriterade närproducerade råvaror eftersom "köksan" inte var tillgänglig, medan de på Vildriket så vitt jag vet köper in närproducerat i största möjliga mån. Detta problem kommer man inte ifrån på någon utav Tollarps förskolor, vilket också gör att detta inte blir något som avgör om vi väljer just Bostället eller inte.
       En annan nackdel var att lokalerna var ganska slitna. Ytorna var välplanerade och väldisponerade, men man kände att det var äldre lokaler som var i behov av uppfräschning. Där är vi också ganska bortskämda med Victors förskola som är relativt nybyggd och därför också superfräsch. Men för barnens del så spelar ju inte det estetiska någon roll, eftersom det inte påverkar verksamheten som sådan. Dessutom ska samtliga förskolor i Tollarp slås ihop till en enda stor förskola vid Bostället med 8 avdelningar (tror jag det var), där de befintliga lokalerna kommer att fräschas upp i samband med detta.

Nästa vecka ska vi besöka Furets förskola, som ligger mitt emot!

Här nedan är bilder ifrån Victors inskolning på Vildriket. Liten har blivit så stor!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar