onsdag 15 augusti 2012

Pavlova med lemon curd, grädde och färska bär

Mitt bästa recept på det underbara bakverket uppkallat efter ballerinan Anna Pavlova. Och ser inte denna ljuvliga marängtårta ut som en ballerinas tyllkjol så säg! Den dansar på tå i munnen också vill jag lova...

Du behöver:
7 st ekologiska äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
Saften från en halv citron
100 g mörk kvalitetschoklad 70%

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker, salt och citronsaft i en rostfri bunke.
3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Känn med fingret! Det ska vara så att det nästan bränns.
5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet i maskin tills den svalnat.
6. Smält chokladen i ett vattenbad eller micro och vänd ner den lite slarvigt så att marängen blir randig.
8. Klicka ut marängen i en rundel. Jag brukar göra en liten grop i mitten där all fyllning ska få bo sen. Grädda i ugnen på 150 grader varmluft i 50-60 min. Den ska vara mjuk och seg i mitten.
9. Vispa grädden fluffig och klicka ut den på marängen. Ringla över lemon curden (recept nedan). Garnera med färska bär.

 


Lemon curd

Du behöver:
3 st citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 st ägg
2 st äggulor
 

Gör så här:

1. Tvätta tre av citronerna noga och torka. Koka upp citronsaft från 2 av citronerna, rivet skal från tre, med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
2. Blanda ut Maizenan med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan.
3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar.
4. Häll över i en ren skål och låt krämen svalna.
5. Häll över i en ren skål och låt krämen svalna.
 
 Recepten kommer som alltid från Leilas böcker, dock med vissa ändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar