fredag 27 maj 2011

Sugar cookies

Ikväll har jag bakat små söta sugar cookies för första gången. Mycket lätta att göra och de blir riktigt söta! Perfekt att baka tillsammans med barnen som kan låta sin fantasi flöda när det är dags att dekorera. Jag har använt mig av finmald marsipan i olika färger samt lite sockerpärlor och självfallet sprayglitter. 
Helt perfekta att ge bort som present! Lite prassligt cellofan, en bit tjusigt snöre och några värmande ord på en liten etikett och voliá! Har dessutom barnen hjälpt till så kan ju inte mor- och farföräldrarna bli mycket stoltare :)

Sugen på att göra egna? Här kommer receptet!

200 g mjukt smör/margarin
200 g strösocker
1 stort ägg
350-400 g vetemjöl

Smaksättning:
Vaniljsmak: Frön av en vaniljstång
eller
Citronsmak: Finrivet skal av en citron
eller
Apelsinsmak: Finrivet skal av en apelsin
eller
Chokladsmak: Ersätt 50 g mjöl med samma mängd kakao

Knåda ihop allt förutom ägget, för att sedan tillsätta ägget när degen nästan gått ihop. Arbeta sedan snabbt ihop degen, plasta in den och låt sedan vila i kylskåp ca 1 timme. 
Kavla ut degen till önskad tjocklek och tryck ut de kakor du vill ha med hjälp av pepparkaksformar med valfritt motiv. Degen spricker lite, men går att arbeta ihop lätt igen! Stansa bara ut kakor där degen är hel så att säga, annars får du sprickor i kakorna.
Grädda i ugn 180 grader i ca 10min beroende på tjocklek, de ska bli lätt gyllene i kanten. 
Låt sedan svalna på galler.

Kavla ut sockermassa eller marsipan och använd samma pepparkaksform till detta som du tidigare använt till kakorna för att få perfekt passform. Pensla tunt med sirap på kakan (som får fungera som klister), lägg på sockermassan/marsipanen och tryck lätt fast den med hela handen. Gör sedan likadant med någon utstansad fjäril, blomma, blad eller något annat du tycker är fint. Gör snygga mönster i kanten på kakan genom att exempelvis trycka med en gaffel eller annat verktyg som ger häftigt mönster, själv använder jag modelleringsverktyg. 
Spraya eventuellt med lite ätbart glitter och njut sedan av dina fina kakor! 
...Vågar du äta dem? ;)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar