torsdag 7 juli 2011

Barn och socker

Läste en mycket intressant artikel idag i tidningen Vi föräldrar. Artikeln handlade om alla gottigheter som brukar höra sommaren till och hur vi undviker att stoppa i våra barn för mycket av det vita guldet, eller i mina ögon vita knarket.
Samtalsämnet "barn och socker" har tagits upp flera gånger i mina kretsar den senaste veckan. Ska man, eller ska man inte ge sina barn socker i form av glass, läsk, godis och kakor?
Nej,  jag tycker inte det. Så länge vi kan lyckas hålla Victor ifrån både raffinerat socker och artificiellt socker så är vi glada. Jag ser inte någon anledning till att ge barn exempelvis glass, särskilt inte när de är så unga som Victor. Sockret har en dålig inverkan både på tarmsystem, tänder, hjärna och immunsystem. Socker kan dessutom orsaka astma, bidra till benskörhet, hämma tillväxthormon samt skapa jäsningsprocess i tarmarna och inte minst orsaka övervikt (Sockerbomben - i din hjärna, 2010). Varför då trigga igång sitt barns smaklökar och skapa ett beroende till något som de över huvud taget inte behöver för att överleva?
Victor har precis börjat med fruktpuréer. De vi köpte färdiga ratade han direkt, men några veckor senare kokte vi päronkompott och äppelkompott som han tycker är läskande särskilt nu när en tand är på väg upp eftersom vi serverar det kallt. Men vi stannar också vid det. Fruktkompott någon dag i veckan, men absolut inte efter var måltid.



Ett argument ifrån en vän som är av en annan åsikt, var att det var något socialt runt det hela och att barnen vid 9-10 månaders ålder blir avundsjuka om de inte får ta del av det som bjuds under ett kalas, och att de gärna ville smaka det de vuxna åt.
Det är något jag själv har svårt att hålla med om, då Victor redan idag inte äter det vi äter. Visst, att äta är en social grej och redan sedan barnsben förknippar vi sammankomster med godsaker. Vi lär oss dessutom att vi får socker när vi är ledsna, arga, glada, trötta, sjuka och/eller har ont.
Men tänk! Vi har fortfarande chansen att ändra ett sådant beteende! Han är ju ett barn och vi som föräldrar bestämmer vad han ska äta och när han ska äta det. Vi har suttit på flera tillställningar där det propsat på med både glass och vaniljkräm för att han ska få "smaka", men var gång har vi varit lika envisa med att säga nej.
Självfallet kommer Victor att få ta del av sådan "mat" i framtiden, men för stunden är han alldeles för liten och det är alldeles för tidigt att skapa ett behov som inte behövs.
Ett annat argument jag har stött på som är för min åsikt är att "Ska man ge barnen vin bara för de ser att mamma och pappa dricker det också?", och svaret för alla föräldrar är (eller åtminstone borde vara):
- Nej.
Så det finns alltså helt enkelt saker som barn måste lära sig att acceptera att bara vuxna äter.

Redan innan Victor kom var både jag och Dennis ense om att godis och kakor är för vuxna och inget annat, och om det nu faller sig så att Victor blir avundsjuk på en vän/släkting som får ta del av detsamma så får man helt enkelt ta det utifrån det och fortfarande markera och stå fast vid att det inte är något för honom, utan istället erbjuda honom något som han kan äta. För vilket barn under året förstår egentligen skillnaden mellan en sockrig kemisk sörja smaksatt med vanillin som man utvinner ifrån barrträd och en hemmagjord glass gjord på turkisk yoghurt och fruktpuré?
Och i ärlighetens namn, vilket låter godast?
Första gången Victor ska få äta rent socker är på sin 1-årsdag då han ska få en egen liten hembakt tårta att gegga med, men jag tror starkt att han kommer vara mer fascinerad av själva kladdandet snarare än ätandet.

Vi fimpar i alla fall glassen!
- Hur gör ni?


3 kommentarer:

  1. UNDERBART!!!!! Så bra skrivet... håller med dig till fullo. Filippa fyller 3år nu i augusti och hon fick sin första glas ifjol, innan hon fyllde två. Förra sommaren åt hon kanske totalt 3-4st. Godis har hon inte fått alls av oss, ja jag skriver av oss för hör o häpna, hon fick på dagis i påskas... men Filippa är ju ärlig o talar bra så hon berättade för oss så när jag frågade om de givit henne (trotts att vi sa vid inskolningen att hon inte ska äta sötsaker) så sa de att de ville fira... morr... sen har hon smakat på ett kalas för ett par veckor sedan, en godisskål stod framme och F tog två bitar... hon var dock inte så förtjust. När vi går på kalas har ajg ett paket russin i min väska och om det plockas fram godis så frågar jag henne om hon inte vill ha russin istället och hittils har hon alltid valt russinen. Självklart ska hon få godis också men så länge hon inte ber om det, varför ska jag introducera det? Nu äter hon glass när vi vill ha glass och då säger vi att vi äter godis, för det gör vi ju, det är ju gott.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också absolut att vi måste ses snart igen!! Känns som att vi bara förskjuter det =/ Vi får höras i helgen och ta tag i det minsann!!! =)

    SvaraRadera
  3. Jag tyckte som du, inan mitt barn blev just runt 9-10 månader. Vi äter inte ofta fika (min man är diabetiker), men bjuder på fika när vi har gäster - och han skrek så att han blev blå i ansiktet om han inte fick smaka det vi åt. Detta oavsett om det var sötsaker eller vanlig mat - han har alltså fått äta vår mat sedan han var så gammal - och tänka sig: detta trots att han ätit annorlunda än vad vi gjort sedan han var ett halvår gammal. Det vi drack var inte alls lika intressant, det intresset kom långt senare när han faktiskt går att resonera med. Nu är han över ett och ett halvt och han greppar givetvis när vi dricker någonting annorlunda (normalt dricker vi alla vatten) - då ber han om att få någonting annat han också. Men det duger med kolsyrat vatten, t ex.

    Nåväl, vi tog beslutet att vi inte kan sitta och äta fikabröd om vår son inte får smaka - och det är ogörligt att sitta vid ett fikabord med ett barn som skriker så han tappar andan. Så antingen ska det inte sättas fram, eller också får han smaka. Vi fikar givetvis mindre nu än tidigare, men han får en bit bulle om vi äter bullar. Nu är det trixigt att få vänner och släktingar att förstå att 1) det är inte nödvändigt att duka fram fika om vi träffas för tredje gången den veckan, och 2) att han är jättenöjd om han får en bit, han behöver inte en hel bulle själv. Godis har han aldrig ätit, men så har vi aldrig det hemma heller. Glass är han inte intresserad av. Och han äter lika gärna en fruktsallad som fika.

    Barn är förstås olika individer och jag tror att det kan vara mer eller mindre lätt att hålla sina barn från godis och fika. Vår kille råkar ha en enormt stark vilja och är dessutom enormt nyfiken på och glad i smaker och mat överlag.

    Måste ju förresten påpeka att barn som är vana vid bröstmjölk är väldigt vana vid söta smaker redan...

    SvaraRadera