måndag 18 juli 2011

Storkok

Idag har det lagats barnmat så det har stått härliga till!
Tänkte dela med mig av recept och bilder:

 
 Frikadeller
Räcker till 35 st små frikadeller
2 kokta kalla potatisar
1 dl grädde
1 msk potatismjöl
400 g köttfärs
fryst persilja 
1 dl strimlad purjolök
  1. Mosa potatisen med grädde och potatismjöl.
  2. Tillsätt sedan färsen och persiljan och rör still en smidig smet.
  3. Forma färsen till små bullar. Skölj händerna i kallt vatten först så fastnar inte smeten!
  4. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i purjolöken.
  5. Lägg i frikadellerna, ca 10 åt gången. Låt koka i ca 5-10 min.
 Klart! Frys in och ta fram när det behövs :)

 
 Köttfärssås
Ca 50 istärningar
1 liten gul lök
1 liten finriven morot
2 msk smör
1 paket passerade tomater
400 g köttfärs
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk oregano

  1. Skala och riv löken och mjukstek sedan i smör tillsammans med moroten och vitlöken.
  2. Tillsätt de passerade tomaterna och köttfärsen. Ett trick är att koka köttfärsen i de passerade tomaterna istället för att bryna den först, på så sätt blir köttfärsen inte så hård.
  3. Krydda med oregano och låt småputtra i 10min.
  4. Låt svalna och fördela sedan i istärningsformar. Tada!


 Blomkålsmos
Ca 30 istärningar
1 blomkålshuvud
En klick smör
En liten skvätt grädde
  1. Skölj blomkålen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk och häll av vattnet. 
  2. Mixa blomkålen med en stavmixer tillsammans med en klick smör och lite grädde tills den får en slät konsistens.
  3. Frys in i istärningsformar.

     
 Fiskpaté
Ca 20 portioner
400 g fiskfilé av torsk eller sej
1 dl finhackad purjolök
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
2 ägg
2,5 dl grädde

  1. Skär fisken i mindre bitar och mixa den slät. Men ge en bit fisk till katten först, det kommer han att vilja ha.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa smeten slät och porös.
  3. Lägg ett smort bakplåtspapper i en avlång form, ca 1,2 l.
  4. Häll fisksmeten i formen och vik över bakplåtspappret.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Pröva med en sticka om färsen är klar. Stickan ska inte bli kladdig, låt då patén stå inne en stund till.
  6. Låt patén svalna och stjälp sedan upp och dela i skivor.
  7. Styckfrys skivorna och lägg dem i en burk.


Broccoli- och palsternackspuré
Ca 30 istärningar
3 stora palsternackor
250g broccoli, färsk eller frusen
En klick smör

  1. Koka palsternackan nästan mjuk och lägg sedan i broccolin.
  2. Koka ytterligare några minuter och häll sedan av vattnet.
  3. Lägg i en klick smör och mixa med en stavmixer till en slät smet.
  4. Frys in i istärningsformar.

2 kommentarer:

  1. Sv: Ja vi gör oftast till oss själva också, då brukar vi krydda med citronpeppar! Men när vi gör till William också så kryddar vi vid sidan om. Det smakar supergott utan kryddor också, men man kan ju krydda med lite peppar och örtkryddor! =)

    Fiskpaté har jag faktiskt aldrig smakat! Det ser spännande ut, likaså frikadellerna! Har man mos till det? Någon sås? =)

    SvaraRadera