måndag 9 januari 2012

Lejonkakor

Igår bakade jag Lejonkakor till min lille Villes kalas! Mycket tjatande om det där kalaset nu, men det är i princip det enda jag har i skallen just nu. Som ni vet så är det djungeltema som gäller för hela slanten och dessa små godingar kommer att passa perfekt på dessertbordet.

Så här bakar du mina Lejonkakor!

300 g osaltat mjukt smör
2,5 dl strösocker
8 & 2/3dl vetemjöl

1/2 dl kakao
Finrivet skal ifrån 1 stor citron
Chokladdroppar (finns att köpa hos t ex Strössel & Annat )




Vispa ihop socker, smör och finrivet citronskal ljust och fluffigt. Vispa inte för mycket, då kan kakorna tappa formen när du gräddar dem. Tillsätt 8dl av mjölet och knåda ihop tills blandningen blir en deg. Dela degen i två delar, den ena ska vara 1/3 av degen och den andra då motsvarande 2/3 av degen. I den lilla degklumpen tillsätter du 1/3 dl vetemjöl som du knådar in. Den andra degen tillsätter du 1/2 dl kakao och knådar in på samma vis.
Rulla ut den ljusa lilla degklumpen till en enda lång och smal korv. Lägg åt sidan.
Rulla ut den mörka degen till knappt en lika lång korv, kavla sedan ut den något så att du precis kan täcka den ljusa degen med det. Lägg den ljusa degkorven på den mörka och bädda in den i mitten. Rulla försiktigt den stora degkorven så att den ljusa degen verkligen fastnar i den mörka. Akta så att degkorven inte blir för smal, för då kan du inte trycka ut några särskilt stora kakor!
Dela degen på mitten och låt vila i platsfolie i kyl ca 1 timme.

 
Skär upp degen i knappt 1 cm tjocka skivor och lägg ut på ett mjölat bord. 
Tryck till lätt med handen för att få en jämn yta och stansa sedan ut ett lejonhuvud med hjälp av en pepparkaksblomma.

Lägg på bakplåtspapper på en plåt och tryck sedan dit 3 st små chokladdroppar med spetsen neråt i degen (dessa utgör ögon och nos).
Grädda kakorna i mitten i ugnen i 180 grader i 6-10 minuter; tiden beror på hur stora och/eller tjocka du gör kakorna.
Låt dem svalna.
Måla dit pupiller, morrhår och mun med en svart matpenna. Det går att använda sig av färgad kristyr också om man hellre vill det!

Tádá!
Vilket barn kan motstå dessa små sötnosar? :)
 

2 kommentarer: